Stvaranje prilika za uspjeh – višejezično okruženje za djecu Rome

Main_img_0299 Djeca koja odrastaju govoreći jezik koji je drukčiji od službenog jezika u znatno su težoj poziciji kad se upisuju u prvi razred osnovne škole jer riječi kojima ih se uči i jezik na kojemu ih se poučava za njih nemaju nikakvo značenje. Potrebno je početi s onim riječima koje dijete dobro poznaje i razumije – njihova vlastita imena, imena članova obitelji ili druge riječi koje su im poznate iz njihova okruženja. U suprotnome, riječi koje učitelji zapisuju na ploču za njih su samo nerazumljivi znakovi.

 

 

Autorice:

Maja Kutnjak, socijalna pedagoginja, OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica, PŠ Držimurec – Strelec

Dina Dežmar, edukacijska rehabilitatorica, Centar za odgoj i obrazovanje, Rijeka

Romina Runko-Bobolanović, odgajateljica, Udruga „Merlin“, Pula

 

U Leidenu (Nizozemska) se od 07. do 10. lipnja 2015. godine održao trodnevni trening pod nazivomStvaranje prilika za uspjeh – višejezično okruženje za djecu Rome pod okriljem Međunarodne organizacije Korak po Korak (International Step by Step Association - ISSA) te međunarodne mreže REYN.

Kao predstavnice Mreže podrške romskoj djeci REYN-Hrvatska, autorice Maja Kutnjak (socijalna psihologinja), Dina Dežmar (edukacijska rehabilitatorica) i Romina Runko Bobolanović (odgajateljica), prenose Vam svoja iskustva i znanja stečena na ovoj zanimljivoj edukaciji. O razvoju jezika kod djeteta, razvoju dvojezičnosti i višejezičnosti te važnosti njegovanja prvog (materinjeg) i načinima poučavanja drugog jezika djeteta saznajte u ovom članku (PDF format). 

Preporučite članak: