Tečaj i priručnik za učenje osnova bajaškog rumunjskog jezika 'Buna Zua! Kum ješć?'

Main_bt1 Mreža podrške romskoj djeci REYN-Hrvatska i Pučko otvoreno učilište 'Korak po korak', u suradnji sa suradnicima, razvili su modul i priručnik za učenje osnova bajaškog rumunjskog jezika za odrasle koji rade s djecom Romima. Cilj pritom nije obučiti odrasle kako da poučavaju djecu Rome bajaškom rumunjskom jeziku ili na bajaškom rumunjskom jeziku, već je cilj osnažiti ih u području ostvarivanja pozitivne interakcije s djetetom i njegovom obitelji, osobito prilikom prvog susreta s predškolom i školom.

Prvi jezik (ili jezici, ukoliko u svom domu  koristimo više od jednog jezika), onaj kojeg nazivamo materinskim, ima važnu ulogu u socio-emotivnom, kognitivnom i komunikacijskom  aspektu razvoja djeteta. Prvi jezik omogućava nam da razvijemo koncepte i usvojimo značenja. On nam omogućava osjećaj pripadnosti i olakšava razvoj grupnog identiteta zbog kojih se, kao dijete i kasnije kao odrasla osoba, osjećamo sigurno i zaštićeno. Međutim, naš se razvoj identiteta ne odvija u vakuumu, već u (vrijednosno) vrlo određenom društvenom kontekstu. Naša okolina, počevši od obiteljskog doma, učiteljice, druge djece, drugih roditelja i svih onih s kojima dolazimo u kontakt, neprestano nam šalje poruku o tome kako nas vidi i koliko je dobro biti to što jesmo, a za djecu Rome ta poruka često zvuči drugačije nego za ostalu djecu.

Ako se njegovanje individualnog i grupnog identiteta, te uvažavanje kulturoloških i individualnih razlika smatraju neophodnima za razvoj pozitivne slike o sebi i učenje djece, oni su rijetko doista vidljivi u odgojno-obrazovnoj praksi.  Upravo zato je za djecu Rome, odnosno za razvoj pozitivnog identiteta kod djeteta romske pripadnosti, važno da kao odgajatelji i učitelji pokažemo da doista cijenimo njihov identitet.  Odgojno-obrazovni djelatnici i institucije mogu promovirati razvoj pozitivnih identiteta sve djece između ostaloga i upoznavanjem djece i njihovog porijekla, kao i  uvažavanjem djece onakvima kakva jesu, pogotovo tijekom interakcija s djecom i članovima njihovih obitelji.

Upravo vođeni tom idejom, Mreža podrške romskoj djeci REYN-Hrvatska i Pučko otvoreno učilište 'Korak po korak' razvili su modul i priručnik za učenje osnova bajaškog rumunjskog jezika za odrasle, prvi takav u Hrvatskoj, u suradnji sa suradnicima dr. sc. Petrom Radosavljevićem s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je doktorirao na temi bajaškog rumunjskoga jezika, Bernardom Novak, Korakovom trenericom i učiteljicom razredne nastave u Osnovnoj školi dr. Ivana Novaka Macinec i Ivanom Čurila, učiteljicom stranog jezika u Osnovnoj školi Orehovica, te pomagačem Elvisom Kraljem iz Osnovne škole Vladimira Nazora Pribislavec, od kojih svi imaju bogato iskustvo u radu s djecom Romima upravo u području ranog odgoja i obrazovanja.

U Hrvatskoj jednim od tri različita jezična varijeteta rumunjskog jezika govore mnogi Romi na području sjeverozapadne Hrvatske (Međimurska, Koprivničko-Križevačka i Varaždinska županija te dio na području grada Kutine) te u Slavoniji. Modul i priručnik za učenje osnova bajaškog rumunjskog jezika mreže REYN-Hrvatska i POU Korak po korak prvenstveno je namijenjen onim odraslima koji rade s djecom Romima na području sjeverozapadne Hrvatske. Cilj pritom nije obučiti odrasle kako da poučavaju djecu Rome bajaškom rumunjskom jeziku ili na bajaškom rumunjskom jeziku, već je cilj osnažiti ih u području ostvarivanja pozitivne interakcije s djetetom i njegovom obitelji, osobito prilikom prvog susreta s predškolom i školom.

Sam modul ponuđen je polaznicima u obliku tečaja stranog jezika i podijeljen je u osam cjelina vezanih uz svakodnevicu djeteta predškolske i prvoškolske dobi – pozdrave i upoznavanje, brojevi, dijelovi tijela i tjelesne senzacije, hrana i piće, članovi obitelji, prostorni odnosi i predmeti iz školske svakodnevice, dnevne rutine te ponavljanje.  Sam tečaj uključuje osam susreta u trajanju od dva sata u manjim grupama, a ponajviše je namijenjen odgajateljima, učiteljima, stručnim suradnicima i svim odraslima koji rade s romskom djecom, obiteljima i zajednicama.

Za besplatno pohađanje tečaja potrebno je učlaniti se u našu mrežu REYN (u kojoj je članstvo također besplatno). Tečaj izvode romski pomagači obučeni od strane POU Korak po korak, uz mentorstvo stručnog tima POU Korak po korak i vanjskih suradnika.

Prva grupa od 14 polaznika s tečajem je krenula u petak 28.4.2017., čiji su voditelji pomagači Biljana Horvat (iz Osnovne škole Kuršanec u Međimurju) i Elvis Kralj te dr. sc. Petar Radosavljević . Tečaj je krenuo u Osnovnoj školi Orehovica, a nastavit će se u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Čakovec – objema institucijama se ovim putem zahvaljujemo na svoj podršci koju su iskazale prema ovoj inicijativi. Osobito smo sretni što je interes za učenje bajaškog rumunjskog jezika velik i da su mjesta i u sljedećoj grupi na tečaju koji će se također održavati na području Međimurja – popunjena.

 Ovim putem pozivamo i profesionalce, osobito odgajatelje i učitelje s područja ostalih županija u kojima djeca govore bajaškim rumunjskim jezikom, da nam se pridruže i pošalju prijave. 

Preporučite članak: