Dijete, škola, sustav – prilog o ulozi i statusu romskih pomagača u školama u Hrvatskoj (Prizma, HRT)

Admin Ostale publikacije, Resursi

Pogledajte prilog iz HRT-ove emisije “Prizma” (19.12.2015.) koji otvara važna pitanja o romskim pomagačima kao mjeri socijalne inkluzije u području odgoja i obrazovanja na primjeru Koprivničko-križevačke županije

Romski pomagači jedna su od mjera kojima država nastoji osigurati podršku djeci da svladaju prepreke vezane uz službeni jezik školovanja. Posao pomagača gotovo da nema jasnih granica – oni  rade i u školi, odnosno razredu, i u samim naseljima u svojstvu glavne spone sa zajednicom. Iako je 25 educiranih pomagača zaposleno u vrtićima u školama, dobar dio njih, čiju je edukaciju također osigurala država, danas se nalazi na burzi rada.

Koja je uloga pomagača u odnosu na potrebe djeteta? Kako izgleda njihov posao u školi? Kakav će status pomagači imati u budućnosti? Je li postojeća mreža pomagača uistinu dostatna?

Ovo su pitanja koja postavlja prilog emisije PRIZMA Hrvatske radiotelevizije emitiran19.12.2015. Čitava emisija dostupna je putem linka http://www.hrt.hr/enz/prizma/

 

REYN-Croatia – Question of role and status of Roma assistants within schools (extract from PRIZMA TV show – HRT 19/12/15) from Asja Korbar on Vimeo.