KRENIMO ZAJEDNO (READY TOGETHER, UNICEF HRVATSKA)

Admin Projekti

U suradnji s uredom UNICEF-a u Hrvatskoj proveden je program ‘Krenimo zajedno’. U program su bile uključene Osnovna škola ‘Hugo Badalić’ iz Slavonskog Broda i Osnovna škola ‘Braća Bobetko’ iz Siska. Program ‘Krenimo zajedno’ omogućio je djeci Romima i djeci slabijeg imovinskog statusa da se lakše uključe u školski program.

Provedene aktivnosti:

  • Trodnevna edukacija ‘Živjeti različitosti obrazovanje za društvenu pravdu’ za učiteljice Osnovne škole ‘Braća Bobetko’ iz Siska, odgajateljice iz Dječjeg vrtića Sisak Novi, romske pomagače, predstavnike Grada Siska, djelatnike Centra za socijalnu skrb Sisak te predstavnike romske zajednice, djelatnike OŠ ‘Hugo Badalić’ iz Slavonskog Broda, djelatnike državnih institucija i lokalne samouprave koji se bave djecom i predstavnike roditelja.
  • Edukacija ‘Partnerstvo s obitelji’ – Sudjelovali su učitelji razredne nastave, dio učitelja predmetne nastave i stručna služba s ravnateljicom. Učitelji su se upoznali s različitim načinima poticanja suradnje s roditeljima te izrađivali vlastite planove za dodatno učvršćivanje partnerskog odnosa s roditeljima.
  • Edukacija za voditelje radionica ‘Poticajno roditeljstvo’ za trinaestero učiteljica, stručnih suradnica i romskih pomagača iz Siska i Slavonskog Broda koji su osposobljeni za uspješno provođenje radionica za roditelje djece predškolske dobi.
  • Radionice ‘Poticajno roditeljstvo’ namijenjene roditeljima djece predškolske dobi kojima je cilj osnažiti roditelje za pružanje podrške njihovoj djeci u pripremi za školu i u daljnjem školovanju održavane su redovito u OŠ ‘Braća Bobetko’ u Sisku i u OŠ ‘Hugo Badalić’ u Slavonskom Brodu.

Radionice su vodile učiteljice i romski pomagači koje smo educirali za vođenje radionica. Obje su škole uspostavile jednotjedni ritam održavanja radionica tijekom proljeća, a radionice su se nastavile održavati i tijekom ljeta, te početkom nove školske godine 2015./2016. Početkom srpnja, radionica u Slavonskom Brodu održana je u romskom naselju umjesto u školi, a u Sisku je dva puta održana u naselju. Ukupno je održano 25 radionica u svakoj zajednici u kojima je sudjelovalo 133 roditelja/članova obitelji, od čega 22 roditelja koji nisu Romi, te 69 djece, od toga 17 djece koji nisu Romi.

I učiteljice-voditeljice radionica su oduševljene ovom novom vrstom suradnje i primjećuju višestruke koristi od ovakvih radionica, zbog čega će se program u obje škole nastaviti i u proljeće sljedeće godine.

Follow-up sastanci za voditelje radionica za roditelje – Za voditelje radionica ‘Poticajno roditeljstvo’ održana su po dva supervizijska sastanka na svakoj od lokacija. Superviziju su provodile Sanja Brajković i Maša Komadina te su nakon prisustvovanja radionicama za roditelje davale voditeljima povratne informacije i ideje za eventualna poboljšanja.

  • Studijsko putovanje u Međimurje – svibnja organizirano je studijsko putovanje u Međimurje za 40 učitelja, stručnih suradnika, ravnatelja i predstavnika romske zajednice iz Siska i Slavonskog Broda. U Čakovcu nas je primio gospodin Branko Sušec, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti.
  • Dvodnevna edukacija ‘Stvaranje interkulturalnog okruženja i poučavanje djece kojoj hrvatski nije prvi jezik’ održana je u Slavonskom Brodu i Sisku za učitelje i stručne suradnike.
  • Tableti za škole – U sklopu programa, svaka je škola dobila 40 tableta kako bi se razvojno primjerenim korištenjem tehnologije poticao dječji razvoj na radionicama ‘Poticajno roditeljstvo’ i u sklopu redovne nastave. U pripremi učitelja za korištenje tableta na primjerene načine, pomogle su nam suradnice s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. Doc. dr. sc. Jasmina Ivšac Pavliša i Maja Peretić, prof. logopedinja, održale su edukaciju ‘Uloga računalne tehnologije u obrazovanju predškolske i školske djece’. Na edukaciji su učitelji učili o općoj primjeni tableta, ali su odslušali i zanimljivo predstavljanje razvojno primjerenih aplikacija iz projekta ICT-AAC.
  • Izradili smo tri e-slikovnice: ‘Bursunsul i Paskualina’, ‘Naranče za sve’ i ‘Dora i naočale’ iz Reading Cornera International Step by Step Associationa. E-slikovnice integriraju zvuk čitanog teksta s vizualnim podražajem isticanja riječi koja biva čitana, a svojim glasom ih je oživjela glumica Mirna Medaković. E-slikovnice sa zvučnim zapisom mogu biti važan medij za učenje hrvatskog jezika i pomoć u svladavanju čitanja, osobito za romsku djecu, koja će ih sa svojim roditeljima moći koristiti na tabletima i računalima na radionicama.

Ugovorna vrijednost: 795.883,09 kn,

UNICEF

Trajanje: 15.10.2014. – 15.10.2015.