TOY for inclusion (‘Together Old and YOUNG’, EU)  

Admin Projekti

U okviru međunarodnog projekta ‘TOY for inclusion’, (TOY je skraćenica od eng. ‘Together Old and Young’, Zajedno odrasli i djeca) kao jedan od oblika neformalne podrške razvoju i učenju djece i njihovih obitelji, u Sisku je, uz vodstvo Pučkog otvorenog učilišta ‘Korak po korak’ i u partnerstvu s Gradom Siskom, otvoren Centar igre (engl. Play Hub) ‘Krenimo zajedno’. Slični su centri otvoreni u još šest evropskih zemalja: Belgiji, Italiji, Latviji, Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji. Projekt se odvija pod vodstvom organizacije iz Nizozemske International Child Development Initiatives (ICDI). Centar igre mjesto je gdje djeca mogu sudjelovati u različitim kreativnim, zanimljivim aktivnostima s drugom djecom i odraslima i gdje članovi njihovih obitelji mogu dobiti informacije o odgoju djece, njihovom zdravlju, učenju i razvoju te gdje mogu susresti članove drugih obitelji i stručnjake.

Centar igre posebno je usmjeren na poticanje razvoja i izjednačavanje šansi za djecu iz romskih obitelji, te je zato otvoren unutar OŠ ‘Braća Bobetko’ u Sisku koju pohađaju djeca romske nacionalnosti i koja se nalazi u blizini romskog naselja.

U sklopu projekta provedene su sljedeće aktivnosti:

  • osnivanje lokalnog akcijskog tima (LAT) koji se sastoji od desetak stručnjaka iz različitih područja, s ciljem planiranja, upravljanja i praćenjem kvalitete rada Centra igre i knjižnice igračaka
  • edukacija za voditelje projekta i LAT koordinatore
  • 5-dnevna edukacija za članove lokalnog akcijskog tima
  • nabavka opreme i igračaka za otvaranje Centra igre i knjižnice igračaka (u knjižnici se nalazi preko 400 igračaka)
  • Centar igre i knjižnica igračaka otvoreni su svaki utorak i četvrtak od 17:00 do 20:00 sati
  • u godinu dana od otvaranja, Centar je okupio preko 100 obitelji koje su članovi Centra, a ta brojka svakim danom sve više raste.

Centar igre i knjižnica igračaka imaju svoju koordinatoricu i asistenticu, obje učiteljice zaposlene u Osnovnoj školi ‘Braća Bobetko’.

Više o projektu možete vidjeti na web stranici: http://www.reyn.eu/toy4inclusion/.

Više o djelovanju Centra igre ‘Krenimo zajedno’ na: https://www.facebook.com/CentarigreiknjiznicaigracakaKrenimozajedno/.