Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: istraživanje baznih podataka

Admin Istraživanja

Jeste li upoznati s poražavajućim rezultatima istraživanja koji govore kako je 48% članova romskih kućanstava barem jednom išlo spavati gladno, a da svega 31% mladih od 15 do 18 godina obuhvaćenih istraživanjem pohađa srednju školu?

Centar za mirovne studije je proveo istraživanje pod nazivom “Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: istraživanje baznih podataka” koje uključuje podatke o položaju romske nacionalne manjine u svim područjima društvenog života, odnosno u sferi obrazovanja, zapošljavanja i uključivanja u gospodarski život, zdravstvene zaštite, socijalne skrbi, prostornog uređenja i stanovanja, diskriminacije i statusnih pitanja te uključivanja u društveni i kulturni život. Podaci su dobiveni mapiranjem lokaliteta na kojima žive Romi, anketnim ispitivanjem u ukupno 1550 romskih kućanstava i intervjuima te fokus grupama s predstavnicima romske nacionalne manjine, organizacijama civilnog društva te institucijama u 15 županija Republike Hrvatske.

O podacima sveobuhvatnog i multi-metodološkog istraživanja o Romima u Hrvatskoj informirajte se na: https://www.cms.hr/hr/publikacije/ukljucivanje-roma-u-hrvatsko-drustvo-istrazivanje-baznih-podataka.