EURomaChildren21 istraživanje povodom Međunarodnog dana Roma

Admin Istraživanja, Novosti

Danas slavimo zajedno s prijateljima Romima! Želimo vam sretan Međunarodni dan Roma!
Dragi roditelji, budite snažni ali brinite i o sebi. Učite svoju djecu o vlastitoj kulturi i vrijednostima te razgovarajte s njima na vlastitom jeziku – neka ponosno govore romski jezik. Vi ste ono što vaša djeca trebaju! Odgojno obrazovni stručnjaci, pružite podršku, pitajte, zovite i djelujte.
Danas slavimo, a ostalih 364 dana borimo se zajedno s vama za jednaka prava Roma.
Zato smo posljednjih pola godine u fokus stavili i trenutnu situaciju romske djece mlađe od 6 godina i njihovih obitelji. #EURomaChildren21
Proveli smo upitnike s 29 stručnjaka iz područja odgoja, obrazovanja i skrbi za djecu, intervjuirali smo 50 roditelja iz romskih obitelji te proveli dubinske intervjue s profesionalcima i donositeljima odluka.
Dok ne podijelimo konačne analize stanja uvjeta i prilika za učenje djece Roma mlađe od 6 god. u Hrvatskoj, s vama dijelimo ‘isječak’ rezultata koji ukazuje na nužnost pružanja podrške roditeljima i djeci kako bi se bolje povezali sa odgojno obrazovnim ustanovama i kako bi kod kuće mogli pružiti više poticaja za učenje djece.Već smo počeli organiziravši edukaciju za voditelje radionica ‘Poticajno roditeljstvo’ o kojoj ćemo vam uskoro reći više.