OŠ Ivana Novaka provela inicijativu ‘Pomozi mi da razumijem kako se osjećam’

Admin Novosti, Uzori i primjeri dobre prakse

U Osnovnoj školi dr. Ivana Novaka Macinec provedena je inicijativa Pomozi mi da razumijem kako se osjećam. Ova inicijativa financirana je od strane REYN – Hrvatska te se provodila s ciljem osiguravanja boljih prilika za razvoj i učenje djece Roma.

U inicijativu je bio uključen 51 učenik prvih razreda matične škole pod vodstvom učiteljica razredne nastave Kristine Balent, Darinke Kirić i Željke Jakovljev te stručnih suradnica škole Andree Matić i Ele Okreša Đurić.

Aktivnosti inicijative Pomozi mi da razumijem kako se osjećam provodile su se u tri cjeline – radionice s učenicima, radionice s roditeljima te opremanje Kutka za emocije. U svakom od tri prva razreda održane su radionice koje osnažuju učeničke emocionalne kompetencije radionicama ‘sreće, tuge, ljutnje i iznenađenja’. Nakon uvodne poticajne aktivnosti prepoznavanja emocija uslijedile su aktivnosti kojima su učenici vježbali govorne vještine opisujući događaje i povezujući pojmove s emocijom, a potom su sve zapisali na listove u boji. Uz izražavanje na hrvatskom jeziku, učiteljice su poticale djecu da ispričaju svoje događaje na vlastitom, romskom jeziku, a za prijevod su bili prisutni Zora Balog i Josip Oršoš, romski pomagači škole. Djeca su imala priliku izraziti emocije bez poteškoća izazvanih jezičnom barijerom, a učiteljice su istovremeno mogle naučiti neke romske izraze koje djeca koriste. Da bi izražavanje bilo potpuno, bilo je moguće i nacrtati emocije. Crteži su bili dio knjižice emocija koja se sastoji od naslovne strane, asocijacija na hrvatskom i romskom te crteža učenika, a za učenika je predstavljala rezultat njegova rada.

Roditelji djece prvih razreda bili su pozvani na roditeljski sastanak za koji su učiteljice razredne nastave pripremile radionice „Kako pomoći djetetu u pisanju domaće zadaće?“, a prisutne su bile i stručne suradnice. Roditelji su uz ugodno druženje i suradnju imali priliku razmjenjivati iskustva s drugim roditeljima i učiteljicama.

U okvirima ove inicijative te uz pomoć financijskih sredstava doniranih od strane REYN-Hrvatska opremljen je i Kutak za emocije u prostorima škole. Kutak je opremljen namještajem i materijalima koji se odnose na emocije i proces medijacije.

Svi su sudionici inicijative iskazali zadovoljstvo provedenom inicijativom. Učenici su se radovali radionicama i mogućnosti da se izraze na romskom jeziku govoreći o svojim emocijama. Osobito su voljeli događaje prenijeti na papir te se izraziti crtežom. Učiteljice razredne nastave i stručne suradnice smatraju da je inicijativa pozitivno utjecala na njihov odnos s učenicima i roditeljima, no mjesta za unaprjeđenje vide u području suradnje s roditeljima. Inicijativa je izravno djelovala na područja suradnje s roditeljima te je osnažila učenike, učiteljice i stručne suradnice za pružanje podrške učenicima u razvoju emocionalnih kompetencija.

Crtice iz knjižica emocija:

  • „Auto, vijača, bicikl, torba, igračke, rukavice.“ (F.O., emocija sreće)
  • „Moja sestra Sara.“ (M.I., emocija sreće)
  • „Kad nema učiteljice.“ (L.D., emocija tuge)
  • „Kad sam bolestan.“ (K.L., emocija tuge)
  • „Mene ljuti kad mi padne lanac.“ (D.I., emocija ljutnje)
  • „Kad mi pukne balon.“ (E.B., emocija ljutnje)
  • „Kad nam dođu gosti.“ (E.B., emocija iznenađenja)
  • „Kad mi je donio tata psa.“ (D.I., emocija iznenađenja)