Primjer dobre prakse: Romski resursni centar i inicijativa ‘Učilica’

Admin Novosti, Primjeri dobre prakse

Romski resursni centar, organizacija koja se dvadeset godina bavi kulturno umjetničkim amaterizmom, formalnim i neformalnim obrazovanjem djece, mladih i odraslih osoba. Pored folklorne sekcije, Romski resursni centar ima i sekciju : Klub žena “Darđanke”, Klub mladih, likovnu sekciju i  dramsku sekciju.

Marginalizirana djeca odnosno djeca iz obitelji slabijeg imovinskog i obrazovnog statusa njihovih roditelja, u obitelji ne dobiju dovoljnu podršku u razvoju vještina i znanja. Roditelji nemaju kapaciteta osigurati navedeno, a nisu niti dovoljno upoznati s važnosti pružanja podrške djeci. Stoga je rani odgoj i obrazovanje iznimno koristan i važan za djecu u riziku jer tijekom školovanja razlike među djecom postaju sve uočljivije. Ovaj problem moguće je prevenirati radeći na izjednačavanju životnih šansi djece već tijekom ranog odgoja i obrazovanja. Možda nije moguće iskorijeniti siromaštvo, ali je moguće ublažiti posljedice koje nosi odrastanje u siromaštvu.

Iz iskustva i zahvaljujući raznim edukacijama i profesionalnim usavršavanjima koje je tim Romskog resursnog centra poduzeo, naglasak je stavljen na neophodan i nužan rad s djecom već od njihove druge ili treće godine života. Važno je stvoriti temelje za široki i bogati vokabular, razvijati vještine i znanja, te ih pripremiti za obrazovni sustav.

Nakon odobrenja financijske potpore REYN Hrvatska, kao institucionalni član REYN mreže, Romski resursni centar proveo je projekt „Učilica“. Cilj projekta bio je organizirati aktivnosti za djecu rane dobi (4-6 god.), uz vodstvo stručne osobe, kako bi djeca kroz igru dotaknula teme osobne higijene, geometrijske oblike, boje, godišnja doba i slično, a sve u skladu i primjenjivo njihovom uzrastu. Aktivnosti su poslužile kako bi djeca stjecala osnovna znanja koja će im olakšati polazak u prvi razred. Radionicama se potiče intelektualni, socio-emotivni i motorički razvoj djece rane dobi te usvajanje odgojno obrazovnih navika koje će utjecati na kvalitetu njihova daljnjeg školovanja, ali i života općenito.

Četrnaest susreta za djecu rane dobi provodile su se od ponedjeljka do petka tijekom trajanja projekta, u trajanju od 1,5 sat. Sudjelovalo je 12 djece rane dobi, pripadnika marginalizirane skupine, a njihovi roditelji su stekli naviku pripremanja djece za odlazak u Centar te su povećali interes za kvalitetno provođenje slobodnog vremena njihove djece.

Romski resursni centar se zahvaljuje na podršci, jer važno je imati podršku!